Budapest és környéke régió

Ipari ingatlanok, raktárak, logisztikai parkok

A CBRE által számon tartott 8,3 millió m2 teljes hazai modern ipari ingatlanállomány 42%-a található a közép-magyarországi régióban, így a három fő régió közül a legnagyobbnak számít. Földrajzilag az ingatlanok döntő része az M0-s körgyűrű mentén, illetve annak közelében található, azaz túlnyomórészt Budapesten kívül. Néhány városi logisztikai egység és kisebb termelő üzem a főváros közigazgatási határain belül helyezkedik el. A három nagy régió közül itt a legmagasabb a bérbeadott ingatlanok aránya, amely a teljes állomány 58%-át teszi ki. A régióban a modern épületek döntő részét eleve bérbeadási célból építették, ellentétben a vidéki lokációkkal, ahol a saját tulajdonú fejlesztések dominálnak.

Fejlesztések tekintetében a 2000-es évek második fele számított a csúcspontnak. A 2005 és 2009 közötti 5 éves időszakban ebbe a régióba koncentrálódott a teljes országos fejlesztési volumen kétharmada, ekkor valamennyi nagy hazai és nemzetközi fejlesztő kiemelkedően aktív volt. A válság utáni években a fejlesztések súlypontja vidékre tolódott és 2011 óta rendkívül kevés új fejlesztés indult. A kevés új átadás túlnyomó része 100%-os előbérlettel lekötött BTS (saját igényekre szabott) projekt volt.

2016-ban látványosan megnövekedett a fejlesztői aktivitás, köszönhetően az előző évek erős bérlői keresletének és az egyre csökkenő üresedési rátának. Ennek eredményeképpen 61.500 m2-nyi új ipari terület került átadásra 2017 első félévében, melyek közül kiemelkedik a Prologis legújabb fejlesztése, a Prologis Park Budapest-Sziget két új épülete 21.000 m2-en, valamint a Budapest Dock Szabadkikötő 2-es és 3-as épülete összesen 20.000 m2-en.

A régió 3,5 millió m2-es teljes ipari ingatlanállományából a Budapest Research Forum (BRF) 1,9 millió m2-nyi bérbeadásra szánt épületet monitoroz negyedéves időközönként. Ez az állomány tekinthető az úgynevezett spekulatív ipari ingatlanállománynak.

Raktárak Magyarországon

Modern ipari parkok méretei Magyarországon

Forrás: CBRE
A szürke területeken kevesebb mint 50.000 m2-nyi ipari ingatlanok vannak.

Segíthetünk? +36.1.374.3040Kiadó raktár - Budapest és környéke

Eladó raktár - Budapest és környéke

Nem találta meg amit keresett?

Engedje meg, hogy szakértőnk segítsen. Még ma munkaidőben keresni fogjuk.